Sunday 28 August 2011

Könsrollerna i äktenskapet

Könsrollerna i äktenskap hänvisar till de uppgifter som utförs av män och kvinnor i det dagliga livet. Under många år var könsroller i äktenskapet samma och inga ändringar godtogs i dem på grund av påtryckningar från samhället. Men under åren har vi sett definitivt förändringar i könsrollerna på grund av drastisk förändring i sättet att tänka och uppfatta saker i den gemensamma allmänheten. Framsteg för samhället är också en viktig faktor som bidrar till könsroller i äktenskapet. Innan vi förstå varför könsroller bör förändras med tidens gång, låt oss först bekanta oss med de traditionella könsrollerna i äktenskapet.
Traditionella könsroller i äktenskap
För flera år sedan, även i utvecklade länder var roller kvinnor och män i familjen fördefinierade. Kvinnor hade ansvar se efter hemmet och barnomsorg medan männen axlade ansvaret att tjäna pengar för att köra hushållet, inköp saker etc. Kvinnor hade alla hushållsgöromål som städning, matlagning och hantering av månadsbudget. Oftast, skulle folk acceptera dessa roller utan att göra någon form av debatt eller diskussion, eftersom de ansågs som normer och regler i samhället. Generellt var alla ändringar som gjorts i könsrollerna i äktenskapet inte uppskattat. Nackdelen med detta system var att många män och kvinnor inte kunde utforska de dolda talanger och förmågor inom dem. På grund av detta system skulle många inte att nå framsteg och välstånd som de skulle ha kunnat uppnå genom att förändra sitt sätt att tänka. Ofta skulle man få första preferens inom utbildning medan kvinnor aldrig skulle uppmuntras att ansluta utbildningsinstitutioner. Ibland var de även förbjudna att utbildningsmöjligheter. Könsroller i samhället kommer att hjälpa dig veta mer.
Men med tiden förändrades könsrollerna i äktenskapet långsamt och gradvis med kvinnor få större betydelse på arbetsmarknaden. Med föränderliga tider, började kvinnor att ta hem såväl som företagets ansvar som var ett tecken på framsteg. Titta på deras begåvning, började fler och fler arbetsgivare ger möjligheter för kvinnor anställda vilket gör dem ekonomiskt stabila. Könsdiskriminering men fortfarande ett mycket påtagligt problem, nu erkänns som ett problem och åtgärder har vidtagits för att hantera det. Detta minskade sitt beroende av manliga medlemmar av familjen. Under årens lopp har det konstaterats att män också har börjat hantera de uppgifter som ursprungligen gjordes av kvinnor. Den förändrade könsroller i äktenskap har bidragit till den övergripande utvecklingen av samhället. Detta var dock hela processen är mycket tidskrävande och det tog år för människor att ändra attityd. Utvecklingen var snabb i de europeiska nationerna som tekniskt var avancerade och hade gott om arbetstillfällen. Den industriella revolutionen i dessa nationer bidrog också till att skapa lika möjligheter för män och kvinnor. Även de asiatiska länderna släpat efter från början har de visat ett trendbrott under de senaste åren.
Varför könsrollerna bör förändras
Könsrollerna i äktenskap bör förändras för att hjälpa människor utnyttja sina förmågor för deras framsteg. Detta kommer i slutändan att vara bra för familjen och nation. Förändringen i roller kommer också att bidra till en jämställdhet mellan män och kvinnor. Om kvinnor får tillåtelse att arbeta kan levnadsstandard familjen att upprätthållas trots den stigande inflationen. För att lägga till detta, den exponering som de får kommer att vara till hjälp för att utbilda sina barn.
Den förändrade könsroller i äktenskap kan orsaka vissa problem såsom säkerhetsfrågor för kvinnor. Men genom att upprätthålla strikta lagar, skulle regeringarna kunna ge nödvändigt skydd för sina medborgare, vilket skulle bana väg för framgång.

No comments:

Post a Comment