Monday, 12 March 2012

Hur du använder chopsticks - Steg för steg

Använda ätpinnar att äta mat kan vara svårare än det faktiskt är, men med lite övning kan alla lära sig att använda ätpinnar. Ätpinnar är små pinnar som används i par och de är avsmalnande i ena änden. Det är den traditionella bestick används för att plocka upp och äta lagad mat i Kina, Japan, Vietnam, Korea och vissa delar av Tibet och Nepal. Ordet ätpinnar is faktiskt härstammar från kinesiska Pidgin engelska ordet Chop Chop som betyder att äta snabbt. De vanligaste materialen som används för framställning ätpinnar är bambu och plast även om de görs också med metall, elfenben och i vissa fall ben.
Det finns många regler och etikettsregler som måste följas när du använder ätpinnar. Det hålls mellan fingrarna och tummen på ena sidan och framförts på ett sådant sätt att det blir lätt att plocka upp smulor av mat. Här kommer vi att guida dig om hur du använder ätpinnar steg för steg för att äta kinesisk mat eller japansk mat.
Hur man använder chopsticks
Innan du försöker att äta med pinnar på en restaurang skulle det vara en god idé att först lära sig att använda ätpinnar korrekt. Det finns många olika typer av ätpinnar som bambu, silver, trä och ätpinnar elfenben. För nybörjare är det bättre att välja billiga bambu eller pinnar av trä. När du är bekväm att använda dessa ätpinnar kan du fancy ätpinnar som elfenben, keramik eller silver ätpinnar. När du är klar väljer bambu ätpinnar, kommer vi att lära sig använda ätpinnar steg för steg. Det första steget är att hålla en av ätpinnar mellan tummen och långfingret. Orientera chopstick på ett sådant sätt att den ligger bekvämt vid basen av tummen och den nedre leden mellan långfingret. Se till att chopstick inte vidrör pekfingret. Placera den andra par av chopstick mellan tummen och pekfingret, att se till att sidan av chopstick vilar mot toppen av tummen. Toppen av denna chopstick bör försiktigt vila mot dynan i din pekfingret. När du håller rätt ätpinnar bör tips av ätpinnar vara parallell med varandra. Om tips är inte parallella, så du inte gör det rätt och du måste börja om igen.
När du har bemästrat det korrekta sättet att hålla tandpetare, är nästa del att faktiskt plocka upp en bit mat med det. Håll ned chopstick stilla medan du flyttar det andra chopstick mot den stationära ett. Fortsätt att öva detta drag flera gånger tills du är bekväm med denna manöver. Håll tummen stationära och tryck på pek-och långfingret stadigt på toppen chopstick att förstå en bit mat. På denna punkt gäller inte för mycket tryck, eller tips för din ätpinnar glider mot varandra och du kommer att släppa maten. Tricket är att använda milda men bestämda tryck att plocka en bit mat. Nu lyfter maten mot munnen och njuta av delikata kinesiska köket.
Så det här var en guide om hur man använder ätpinnar steg för steg. Vid första du kanske tycker att det är svårt att använda ätpinnar och kan sluta med att släppa bitar av mat över hela bordet. Men med lite övning och tålamod, kan du bli skickliga i att använda ätpinnar. Du ska också komma ihåg de grundläggande bordsskick och Etiquettes medan du använder ätpinnar. Dessa är: att inte vifta med pinnar runt medan man äter, inte plocka på någon annans mat med pinnar, med hjälp av ätpinnar jaga mat bitar och klimp i soppa och pekar på en gäst med pinnar. Nu när du vet hur man använder ätpinnar korrekt och också den grundläggande Etiquettes att äta med pinnar, varför inte fira genom att gå till din favorit kinesisk restaurang!

No comments:

Post a Comment