Wednesday 14 December 2011

Ömsesidigt Determinism

Har du någonsin undrat vad som gör oss beter sig som vi beter oss? Varför gillar vi att komma ikapp med våra vänner efter jobbet? Varför visar man angrepp på de trafik snarls varje dag? För många av oss denna fråga kanske inte ens vara en fråga i första hand. Svaret för de flesta av oss kommer att vara att kanske det bara ett normalt beteende. Men har du någonsin undrat vad som driver vårt beteende? Det är precis vad teorin om ömsesidig determinism förklarar.
Vad är ömsesidigt Behaviorism?
Albert Bandura, en berömd psykolog, lägga fram de lysande begreppet ömsesidig determinism. Bland övriga uppmärksammade och hyllade teorier Bandura är social inlärningsteori. Banduras ömsesidig determinism anges att en persons beteende påverkas av miljön och vice versa. Enklare uttryckt, innebär det att miljön tenderar att göra ändringar i beteendet hos den enskilde, i gengäld är den enskildes beteende också ansvarig för att förändra miljön. Så det betyder att inte bara miljön påverkar personen, men personen påverkar också miljön.
Determinism är teorin som porträtterar att en persons agerande, beteende, är beslutet bara ett resultat baserat på händelser som hänt i det förflutna. Detta innebär att våra handlingar är bara reaktioner av det som redan hänt. Det sätt vi beter oss idag har bara en reaktion av tidigare händelser. Han höll med teorin om determinism att vårt beteende och handlingar är vållande av tidigare händelser, men han ansåg att miljön också orsakas eller påverkas av vårt beteende.
Du kommer att få en bättre förståelse av detta i de ömsesidiga determinism exemplet nedan. Föreställ dig en människa som inte vill arbeta i ett visst företag, men omständigheterna är sådana att han inte kan lämna jobbet. Detta kommer att göra honom ogillar sitt arbete, och kan också ge sämre prestanda. I gengäld leder det till den person som handlar felaktigt, vilket gör hans kolleger / överordnade ogillar inte bara hans arbete, men de individuella också. Det kommer bara att förvärra situationen för båda parterna. Därför både social miljö och fysisk beteende kommer att skapa en mer restriktiv miljö och leda till ytterligare beteendestörning.
Bobo Doll Experiment
Albert Bandura var intresserad av att studera aggression hos ungdomar. The Bobo doll experimentet är den mest erkända experiment av Bandura. Till denna modell Bandura användas som ett visuellt stöd, en video som hade en av hans elever slå en Bobo docka. (En Bobo docka är en uppblåst leksak med lite vikt ställts till botten med det som dyker backa när träff). Videon visar en kvinna slår, sparkar och slår dockan, visar olika nivåer av aggressivitet. Bandura visade denna film för barn. Efter att ha sett filmen barnen fördes till ett lekrum som hade Bobo docka.
Bandura var inte alls förvånad över att se barnen imiterar kvinnan från videon. De slog the Bobo docka, sparkade, slog sönder den, satt på den, blåste den helt. Observatörer var förbluffade över att se barn beter sig så våldsamt jämfört med deras ålder. Denna modell av lärande som lades fram av Bandura var känd som Observationell lärande. Med detta experiment fann man att nästan 88% av barnen uppvisade aggressivitet.Barnen observerades för några månader efter det, och till sin förfäran fann man att nästan 40% av dessa uppvisade våldsamt beteende.
Albert Bandura ansåg att aggressivt beteende eller missbruk tecken beteende som visas av familjemedlemmar var mer skadligt än något annat. Han påstods att barn härmade föräldrarnas passiva aggressivt beteende samtidigt ta itu med sina vänner. Hans ideologi var att behandla och diagnostisera problemet i personens barndom själv. Man måste vara försiktig vid uppfostran, eftersom detta kommer att avgöra hans temperament i framtiden.
Människan har förmågan att ändra personliga faktorer därmed kan också ändra miljön. Förändring är konstant som alla vet. Läran om ömsesidig determinism motiverar att en person som kan väva närvarande, så att ett smidigt sätt att hans framtid. Världen skulle vara bättre att leva om vi har makten att göra det på det sätt vi vill att det ska vara. Naturligtvis utan att bestrida naturlagarna.

No comments:

Post a Comment