Wednesday 22 February 2012

Inre motivation

Har du någonsin tänkt, varför vissa människor är glada och varför vissa inte? Den största orsaken till sorg ligger i missnöje och människans begär efter mer. Vårt beteende är alltid målinriktad, var och en av oss strävar efter att få något eller det andra. Men, varför gör vi det? Svaret på detta är i allmänhet lite belöning. Till exempel, om du jobbar hårt på kontoret, kommer du att belönas med incitament eller en höjning av lönen. Om du studerar hårt, kommer du få bra betyg eller någon gåva från dina föräldrar, etc. Men vad händer om dessa belöningar inte var där? Skulle vi vara så engagerade i vårt arbete även då? Det beror på vilken typ av motivation vi drivs av. Det finns tillfällen då vi skulle vara passionerad och engagerad för att göra något även när vi inte utlovas någon belöning. Och det händer när vi i sig är motiverade. Inre motivation är en inre eller egen motivation, som inspirerar människor oberoende av belöning.
Vad är motivation?
Motivation definieras i allmänhet som, målinriktat inspiration. Vi kan inspireras att göra olika saker i livet. Inre motivation hänvisar till inre och verklig inspiration, att en person hänger sig åt utan några förväntningar. I en sådan sinnesstämning, människor tar upp saker eller göra något bara för att de gillar det eller för att de tycker det är bra eller en fin sak att göra. Här är inte fråga om vad de kommer att få ut det. De gör det för för ren tillfredsställelse och / eller glädje. Till exempel kan en person intresserad av dans repeterar i timmar inte för att han eller hon vill vinna några konkurrens eller vill erkänna, men bara för det rena nöjet att dansa och självförbättring. Ett annat exempel på inre motivation kan vara en student som studerar verkligen svårt, för att inte få bra betyg, men eftersom han eller hon verkligen är intresserad av ämnet. I ett sådant fall, även om den studerande inte eller blir mindre märken, fortsätter han eller hon att studera frågan och tar misslyckanden som lärdomar. Detta kallas som en inneboende motivation.
Å andra sidan finns det en mer typ av motivation, som kallas yttre motivation. Som namnet antyder, hänvisar yttre motivation att den inspiration som beror på yttre belöning. Till exempel kan en student som extrinsically motiverad, studier för att han eller hon vill ha bra betyg. Här, om han eller hon trivs studera ämnet eller inte spelar ingen roll. Den enda mål den studerande att få bra betyg, och han jobbar hårt, även om han hatar ämne. Personer med yttre motivation är så målinriktad, att de knappt uppmärksamma deras lycka och personlig utveckling. Uppnå sina mål eller mål är deras enda mål, som ger dem glädje. Yttre motivation kan ändras och variation med värdet av belöning. En sådan person är motivationen lätt när belöningen är borta. Till exempel, om en arbetstagare får veta att han eller hon inte får några incitament för extra bidrag, får han eller hon inte arbeta hårt. Så detta är ett grundläggande skillnaden mellan inre och yttre motivation.
Effekter av inre motivation
Vad är skillnaden mellan Einstein och alla andra okända forskare? Vi kan säga att Einstein var en person med inre motivation. Han var så passionerat om sin forskning och ämnesområde, att även efter så många misslyckanden, fortsatte han studera och experimentera. Samma sak med andra stora konstnärer och vetenskapsmän, som höll perusing hårt tills de fick önskat resultat. De kunde göra det för att de gillade vad de gjorde. Det var något de kände för från djupet av sina hjärtan. De var så passionerade att ingen mängd av ett misslyckande skulle kunna stoppa dem. Jag vet, kan var och en inte bli Einstein. Men om du gör något som du är intresserad av, skulle du tänka knappast om belöning.
Personer med inre motivation är kända för att känna sig mer lycka och tillfredsställelse i livet jämfört med personer med yttre motivation. Enligt psykologer, människor med inre motivation tenderar att utmärka sig och prestera bättre i sina uppgifter, medan personer med yttre beteende eller brist på intresse är impulsiva och kan lätt ge upp eller förlora tron, som kan sätta dem i omkrets av depression.
Endless nyfikenhet och hunger att lära sig och skaffa sig kunskap är en del av grundläggande inre motivation strategier. Bara att gå tillbaka till din barndom och försöker minnas om du någonsin känt brist på motivation och du skulle knappast hitta sådana händelser. Anledningen till detta säga att barn är alltid nyfikna och i sökandet efter att utforska deras omgivning. Men som människor växa, tenderar denna kvalitet att minska. Detta gör oss tappar intresset för saker som inte hämta oss något monetära belöningar. Så, för att hålla din sprit hög, alltid hålla barnet i dig vid liv och du är säker på att få motivation, som kommer att ge dig tillfredsställelse och glädje.
Du kan skaffa motivation på arbetsplatsen med positivt tänkande. I dagens värld är det kanske inte möjligt att göra vad man vill, så lär sig att tycka om det du gör. Och detta tycke kommer att ge dig inneboende anställdas motivation. Med samma logik kan du skaffa inneboende motivation i klassrummet. Om du tar upp en fråga i ditt intresse, ska du inte tänka på framgång eller misslyckande, bara studera för att du gillar det, eftersom du vill få kunskap. Om du arbetar eller studerar för att lära sig mer, är du säker på att utmärka sig och belöningen och framgång är säker på att följa din excellens. Så uppriktighet, hängivenhet, engagemang och sökande efter kunskap kommer säkert att tända inre motivation i dig och hjälper dig att lyckas i det du gör.
I denna materialistiska värld är livet handlar om förlust och vinst och motivation är det enda sättet att få mental frid och harmoni. Så att prioritera din inre lycka och kärlek varje ögonblick du bor, som i sin tur kommer att hålla dig motiverad i alla upp-och nedgångar i livet.

No comments:

Post a Comment