Saturday 18 February 2012

Tibetanska Symboler

Marken i Tibet, känd som "världens tak", är en vacker plats rik med traditioner, konst och symbolik. Tibetanska symboler är till stor del påverkas av den tibetanska buddhismen som har omfattande religiösa symboler som representerar abstrakta idéer som håller i centrum i sin syn på världen. I denna artikel kommer jag berätta om de åtta största tibetanska symboler och motiv som har sitt ursprung i buddhismen och utgör kärnan idéer som religion.
Åtta tibetanska symboler och motiv
Det finns åtta viktigaste tibetanska symboler och motiv som är representationer av buddhistisk tro. I landet av Dalai Lama, kan dessa symboler ses skulpterade och målade på många ställen. De har sitt ursprung i buddhistiska läran att sprida sig till Tibet från Indien via Buddhas lärjungar och munkar. Dessa tibetanska symboler representerar grundpelarna i buddhistisk filosofi. En bild eller en symbol säger mer än bara ord. Ord kan glömmas, men symboler lever vidare som företrädare för filosofi de en gång representerade. Munkarna i Tibet gillade att omge sig med carving och målningar av den buddhistiska tro och representationer av Buddhas lära. Här är de åtta mest lyckobringande tibetanska buddhistiska symboler (känd som Ashtamangala) med deras betydelser.
Chhatra (paraply), Den tibetanska buddhistiska symbol för vishet och andlig makt är Chattra eller paraply. Den symboliserar också ära och respekt för Buddha. Den representerar den svala skuggan som kan hittas i Buddhas läror som kan fungera som en sköld mot lidande och förorening. Åttakantig paraplyer representerar den ädla åttafaldiga vägen till frälsning visade av Buddha. Det är den tibetanska symbolen för styrka och kraft som finns i kunskapen om Buddhas lära.
Dharmachakra (Wheel), Den Dharmachakra eller åtta-ekrade hjul rättfärdighet symboliserar Buddhas läror. Tibetanerna kallar denna symbol "chos kyi'khor lo" eller "Wheel of transformation". Det är en representation av förändringen i den mänskliga naturen som åstadkoms genom att följa Buddhas läror. De åtta ekrarna representerar åttafaldiga vägen. I mitten av hjulet representerar kärnan i Buddhas läror, ekrarna är visdom och cirkeln drabbat det är kraften i koncentrationen som är en av de mest potenta krafter andlig förvandling. Hjulet är också representativ för de cykler av födelse och död, frigörelse från vilket endast är möjligt om genom att följa Buddhas lära.
Dhvaja (Victory Banner); Segern banner eller "Dhvaja" är en symbol för seger över demonerna i sinnet (passion, lust, död och emotionell förorening) på vägen till upplysning. Den representerar den seger över okunnigheten att Buddha uppnått genom hans botgöring. Således segern banners är främsta tibetanska symboler och motiv, som är symboler för Buddhas upplysning.
Sankha (Sacred snäcka), Den heliga snäcka eller Sankha representerar ryktet om Buddhas filosofi som sprider vitt och brett som djupt ljud i conch. Det används i tibetanska buddhistiska ceremonier och är en representation av den sanning som Buddha förkunnade för världen.
Padma (Lotus Flower), Lotusen är en symbol för andlig tillväxt av en person efter Buddhas lära och handel hans åttafaldiga vägen. Precis som Lotus växer i jord och sedan stiger över det, växer en man ur smutsen materialismens att uppnå upplysning bygger på Buddhas lära. Den röda Lotus är också det tibetanska symbolen för kärlek, medkänsla och renhet. Den vita Lotus är det tibetanska symbol för fred och andlig upplysning.
Shrivasta (The Endless Knot), Den Shrivasta är en av de mest spännande av tibetanska symboler. Det är stängt, geometriska, vinklad slinga som inte har start eller slutpunkt. Den representerar Buddhas oändliga visdom. Det är också representativ för livsmiljön och karma genom vilken alla våra öden är sammanflätade. Att vara en symbol för det faktum att allt hänger samman med allt annat i detta universum är det tibetanska symbolen för harmoni.
Suvarnamatsya (Golden Fish), Den gyllene fisken förekommer i par mot varandra. Fisken är representationer av glädje och fertilitet, tillsammans med överflöd. De representerar filosofin att en man som följer Buddhas lära inte behöver drunkna i en ocean av lidande, men simma fritt som fisken. De är också en symbol för ögonen på Buddha vakar över sina lärjungar.
Kalasha (Sacred Vas), Den Kalasha eller heliga vas är en symbol för outtömliga rikedomar som den buddhistiska läran. Den representerar andlig rikedom, välstånd, rikedom och lång livslängd. Den platta bellied vasen bär också en stor betydelse i hinduisk trossystem.
Läs mer på:; Symboler av buddism, Irish symboler; Forntida egyptiska symboler, keltiska symboler; Så, var dessa vissa centrala tibetanska symboler och motiv förknippas med buddhismen som pryder olika strukturer i Tibet inklusive kloster. En studie av tibetanska symbolik kan leda till en djup förståelse av tro och lära av Buddha själv.

No comments:

Post a Comment